Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι τοποθετήσεις των Δημάρχων της περιοχής Τζουμέρκων


Ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Άρτας και Δήμαρχος Αγνάντων Χρήστος Χασιάκος δήλωσε «Πιστεύω ότι έγιναν αρκετά βήματα με τον Καποδίστρια, αλλά είναι δύσκολο να γίνουν άλλα βήματα από δω και πέρα με αυτό το σχήμα που υπάρχει Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αν αυτοί οι δήμοι σήμερα έπαιρναν τέσσερις φορές πάνω τα χρήματα τα οποία παίρνουν τώρα, νομίζω ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως σήμερα έχει ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Οι περισσότεροι αιρετοί θέλουν να γίνει η μεταρρύθμιση, γιατί βλέπουν ότι θα έχουν οφέλη και ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος. Ήδη αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και τέσσερα χρόνια. Δυο πράγματα θέλω να πω. Τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση είναι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Στον «Καλλικράτη» αναφέρεται ότι θα γίνουν συνενώσεις ολόκληρων δήμων και δεν αναφέρεται αν θα μπορούν να μετακινηθούν δημοτικά διαμερίσματα από τον ένα δήμο σε έναν άλλο. Είναι θέμα διαβούλευσης και των αιτημάτων που θα κατατεθούν και τι τελικά θα αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο. Στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. αποφασίστηκε να συζητηθεί πάλι το θέμα μόλις η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της για το χωροταξικό στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε εμείς θα κρίνουμε αυτή την πρόταση και θα δούμε ποια θα είναι η τύχη της. Όσον αφορά το αποψινό ζητούμενο αν δηλαδή θα έχουμε έναν δήμο στα Τζουμέρκα, θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινά αυτός ο δήμος. Από τα Συρράκο και τους Καλαρρύτες μέχρι τα Άγναντα ή απλώνεται μέχρι το Βουργαρέλι και το Αθαμάνιο; Θα πρέπει οι δήμοι, οι σύλλογοι και οι άλλοι φορείς της περιοχής να καταθέσουν προτάσεις. Πού θέλουν για παράδειγμα να πάνε η Δαφνωτή και η Σκούπα, Το Μονολίθι και η Πλατανούσα; Θέλουν να ‘ρθουν απέναντι μαζί μας; Πρέπει το διοικητικό Συμβούλιο εδώ να μαζέψει τις δικές σας προτάσεις και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.»
Ο Δήμαρχος Αθαμανίας κ. Οδυσσέας Δράκος δήλωσε «Κανείς φαίνεται δε θέλει να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Δεν είναι ένα κείμενο ιδεών, καθώς πέρασε από διαβούλευση και επεξεργασία από την Κ. Ε. Δ. Κ .Ε. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Πώς θα ενωθούν οι δήμοι μεταξύ τους όταν το υπάρχον οδικό δίκτυο δε βοηθάει; Όταν ξεκίνησε ο Καποδίστριας ήμουν φοβερός πολέμιος, αλλά δεν δικαιώθηκα.. Ο καινούργιος Καποδίστριας με ή χωρίς πόρους είναι ένα καινούργιο βήμα . Να εκφράσω όμως το παράπονό μου διότι μας κάλεσε εδώ η Παντζουμερκιώτικη Ομοσπονδία, γιατί το αντικείμενο είναι ένα και εγώ θα το πω με το όνομά του όσο δυσάρεστος και αν γίνω. Τι θα γίνει ο Δήμος Πραμάντων που είναι κεντρικά Τζουμέρκα και κινδυνεύει να βρεθεί δεν ξέρω που, κύριε συνάδελφε ( απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πραμάντων) αν θέλετε μου λέτε. Είναι δυνατόν εμείς, άνθρωποι με την ίδια κουλτούρα, άνθρωποι της περιοχής να πούμε στο συνάδελφο πού να πάει; Σε καμία περίπτωση. Μπορούμε όμως να του εκφράσουμε προσωπικά, δεν είναι θέμα οργάνων και να πούμε από τι συνοδεύεται αυτό. Θα μπορούσε ο συνάδελφος που το ξέρει το πρόβλημα γιατί εδώ και τέσσερις μήνες κάνει δηλώσεις σε εφημερίδες για το πώς πρέπει να γίνει, και καλά κάνει, δικαίωμά του είναι, τα συμφέροντα των δημοτών του εκπροσωπεί και καλά τα κάνει, να έρθει σε μία συζήτηση με τους όμορους δήμους και να πει, ρε παιδιά τι θα κάνουμε, δεν το κάνανε. Πήρανε τις αποφάσεις, τις πήρανε, παρουσιάζεται αυτό και αντί να μας πείτε πώς θα βοηθήσουμε σε αυτό το πρόβλημα, τι θα κάνουμε ρε παιδιά, γιατί αντιμετωπίζουμε και το παράδειγμα των Μελισσουργών που για να φτάσουμε στους Μελισσουργούς από αυτόν τον υποτιθέμενο Δήμο των νέων ΟΤΑ που θα δημιουργηθεί, θα πρέπει να περάσουμε απ΄ τα Πράμαντα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάμε στο διπλανό Δήμο. Εμείς δεν είναι δυνατόν να σας πούμε όχι και σε καμία περίπτωση ούτε κανενός είδους ρατσισμού διακατεχόμαστε, ούτε καβαλημένοι είμαστε και ο ομιλών επειδή είναι απαλλαγμένος και δε θα είναι υποψήφιος, το λέω αυτό όχι γιατί αυτό με απαλλάσσει από το τεκμήριο στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να σας πει τα πράγματα έτσι όπως είναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι…Μη με βάζετε να αντιπαρατεθώ εδώ με κανένα. Τι να πω δηλαδή στον πρόεδρο της Σκούπας που είμαστε κάθε μέρα μαζί, ότι δεν θέλουμε τη Σκούπα να έρθει στο δήμο μας απέναντι: Δε γίνεται. Και βέβαια την θέλουμε. Θα το δούμε με γεωγραφικά κριτήρια και θα βοηθήσουμε όλοι μαζί . επίσης οφείλουμε αγαπητέ πρόεδρε να ξέρουμε και τη δική σας πρόταση ποια είναι για να βοηθήσουμε. Αλλιώς αντί να ενώσουμε τα Τζουμέρκα τα χωρίζουμε…»
Ο Δήμαρχος Πραμάντων Γιάννης Σεντελές δήλωσε «Τα Τζουμέρκα είναι τόσο όμορφα και τα αγαπάμε όλοι, ώστε όλοι τα θέλουμε δικά μας. Τα Τζουμέρκα είναι και στην Άρτα και στα Γιάννενα και στα Τρίκαλα. Οι Τζουμερκιώτες παντού έχουμε τα ίδια ήθη, τα ίδια έθιμα και είμαστε περήφανοι για τον ορεινό όγκο…
Εγώ ήμουνα υπέρ και για το πρώτο Καποδίστρια και αυτά που λέω τώρα, επειδή κάποιοι δε με παρακολουθούν, με παρακολουθούν αποσπασματικά, τα λέω εδώ και δυόμισι χρόνια που άνοιξε η υπόθεση του Καποδίστρια ΙΙ τότε, Καλλικράτη τώρα. Και είναι σταθερό αυτό που λέω, και ξεκάθαρο και δεν περιμένω πρώτα το χωροταξικό μπας και μου κάτσει στη γωνία ο Δήμος και με συμφέρει να μη μιλήσω, σε διαφορετική περίπτωση να τα κάνω όλα μαντάρα. Ότι έχω να λέω το λέω απ’ την αρχή εδώ και δυόμισι χρόνια και δεν το λέω και μοναχός μου. Έχω την ευτυχία να είναι ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Πραμάντων και δε διαφωνεί κανένας σ’ αυτό που κυκλοφορήσαμε…”
“ Κάνουμε τη συζήτηση τώρα για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Ο Καλλικράτης όπως και ο Καποδίστριας προβλέπει αναγκαστικές συνενώσεις. Ό,τι διαφορετικό προκύψει θα έλθει μέσα από τη διαβούλευση σε στενά χρονικά όρια. Άρα θα πρέπει αυτό που θέλουμε να το φωνάζουμε κάθε μέρα. Κρατάω την άποψη του υπουργείου που λέει ότι σ’ αυτή τη φάση ακούει τους πάντες και τα πάντα. Με απογοητεύει αυτό που απόψε ακούστηκε από τους δύο βουλευτές, το Δημήτρη τον Τσιρώνη και το Σάκη τον Οικονόμου. Μας είπαν ξεκάθαρα ότι η πρόθεση τουλάχιστον του Υπουργείου είναι να μην πειραχθούν τα όρια των νομών. Αυτό προσωπικά με απογοητεύει. Αυτό που εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα θέσαμε σα θέση μας δε μπορεί να ικανοποιηθεί αν αυτό συμβεί. Κι αυτό σε εμάς ήταν ότι τα Τζουμέρκα και τα ξεχωρίζαμε, τα Δυτικά, από τη γέφυρα Τζαρή μέχρι τη γέφυρα Παπαστάθη, ένας μεγάλος Τζουμερκιώτικος Δήμος με ενιαία γεωγραφικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά κυρίως χαρακτηριστικά δε θα μπορέσει απ’ ότι φαίνεται να γίνει. Προκύπτει επίσης ότι οι κοινότητες δεν μπορούν να μείνουν αυτόνομες. Οπότε οι φίλοι από τα Θεοδώριανα και τους Μελισσουργούς οφείλουν να κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Εμείς ως όργανα αυτοδιοικητικά πρέπει να καταθέσουμε γραπτώς τις απόψεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης. Αν πανελλήνια τροποποιηθούν ίσως να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε.
Ο Δήμαρχος Τζουμέρκων κ. Σταύρος Γκορτζής δήλωσε « Με έχετε φέρει σε δύσκολη θέση. Δεν ξέρω ποιοι από σας αναγνωρίζετε ότι τα Τζουμέρκα είναι ένας τεράστιος ορεινός όγκος στον οποίο συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς. Μέχρι να έχουμε την τελική πρόταση, οφείλουμε να υποβάλλουμε προτάσεις προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει την απόφασή της και δεν θέλει να κάνει πίσω. Ο καθένας τοποθετείται από τη σκοπιά του και με τη σκοπιμότητά του. Ένας τεράστιος δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ίσως μελλοντικά να γίνει. Εμείς προτείνουμε να γίνουν όσοι δήμοι χρειάζονται και να γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί. Μόνο δυο ή τρεις δήμοι θεωρώ ότι θα είναι πιο αποτελεσματικοί. Αριστερά του Καλαρρύτικου ένας και δεξιά του ένας άλλος δήμος. Η φύση έβαλε τα όρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου