Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι δηλώσεις των Βουλευτών στην ημερίδα


Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Θανάσης Οικονόμου δήλωσε «Αγαπητοί μου στο νέο σχέδιο συνενώσεων υπάρχει διαχωρισμός των νομών. Τουρισμός είναι η μόνο βιώσιμη λύση σήμερα για τα Τζουμέρκα».

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρης Τσιρώνης δήλωσε «Με τον συνάδελφο Βουλευτή του νομού Άρτας κ. Στασινό επισκεφτήκαμε τον Υπουργό κ. Ραγκούση να μας πει τις προθέσεις του, τι μέλλει γενέσθαι. Και του θέσαμε αρκετά ζητήματα σχετικά με τον Καλλικράτη. Ας μην ξεκινήσουμε από το δικό μας.
• Υπάρχουν αποφάσεις του Δήμου Μενιδίου που θέλουν να έρθουν στο νομό μας, στην Άρτα.
• Υπάρχουν αποφάσεις του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και κοινοτήτων που λένε: «ό,τι δεν κατάφερε να αφανίσει η γερμανική μπότα και ο φασισμός να μην το αφανίσουμε εμείς.». Πρέπει να παραμείνουν. Να έχουν ονομασίες, να έχουν οντότητα αυτοί οι δήμοι και οι κοινότητες.
• Όπως είναι η δική μας η περιοχή, τα Τζουμέρκα, που την βλέπουμε σαν μια ενιαία ενότητα.. Εγώ βλέπω σαν μια ενιαία ενότητα όλο τον ορεινό όγκο της περιοχής μας και τα Ραδοβίζια. και το Ξηροβούνι. Και είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια συνένωση των δύο ομοσπονδιών, της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων με τα Ραδοβίζια. Και εγώ λέω ό,τι δεν καταφέρουμε τώρα όλοι μαζί να το πετύχουμε την επόμενη φορά.
• Όταν έγιναν οι πρώτες συνενώσεις και καταργήθηκαν οι κοινότητες με τον πρώτο Καποδίστρια, οι περισσότεροι από μας είχαμε αντιρρήσεις. Αν και ξέραμε ότι θα προκύψουν ωφέλειες υπήρχαν αντιστάσεις. Έτσι μετά από δέκα χρόνια είδαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νέες συνενώσεις. Σ’ αυτό συμφωνούν με τις αποφάσεις τους και οι Τ.Ε.Δ.Κ.., η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε..
• Υπάρχουν κράτη που είναι δέκα φορές μεγαλύτερα από την Ελλάδα κι έχουν δήμους δέκα φορές μικρότερους από την Ελλάδα.
• Υπήρχε η γνωστή μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μιλούσε για τρεις δήμους στο νομό Άρτας. Αυτό μας ανησυχούσε. Δεν μπορεί να έχουμε ένα δήμο των 60.000 κατοίκων και δυο των 7.000. Γι’ αυτό είπαμε αυτός ο μεγάλος πεδινός δήμος να σπάσει, ώστε να πάμε σε δύο ορεινούς και δύο πεδινούς δήμους.
• Νομίζω ότι οι συνενώσεις πρέπει να γίνουν με αναπτυξιακά κριτήρια κι όχι τόσο με γεωγραφικά. Αυτό που παλεύουμε σήμερα είναι η ανάπτυξη, το εισόδημα για είναι οι νέοι δήμοι βιώσιμοι.
• Με την κατάργηση της νομαρχίας, ο Δήμος της Άρτας θα πάρει το βάρος, ως μεγαλύτερος, της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
• Ο υπουργός απέκλεισε την συνένωση δήμων από διαφορετικούς νομούς ή την διάσπαση δήμων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης και εφόσον υπάρξουν προτάσεις από την Τ.Ε.Δ.Κ. Ιωαννίνων και Άρτας, τις Ομοσπονδίες και τους άλλους φορείς δεν μπορεί να αλλάξει.
• Έγιναν λάθη και στον προηγούμενο Καποδίστρια κατά τις συνενώσεις. Ενδεχομένως θα κουβαλήσουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος στο μέλλον. Με τη γέφυρα Τζαρή τα χωριά του Ξηροβουνίου είναι πιο κοντά με τα υπόλοιπα χωριά των Τζουμέρκων. Αν όμως φίλε Γιάννη, δήμαρχε Πραμάντων δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τη συνένωση όλων των χωριών των Τζουμέρκων σε ένα ενιαίο Δήμο τώρα, δεσμεύομαι να συνεχίσουμε να το παλεύουμε ώστε να το πετύχουμε στο μέλλον, σε μια δεκαετία, ανεξάρτητα αν θα είμαι βουλευτής ή όχι.
• Στόχος μας είναι να έχουμε έναν ενιαίο Δήμο σε όλα τα Τζουμέρκα, σε όλα τα Τζουμερκοχώρια ακόμα και στα χωριά των Τρικάλων με τεχνικές υπηρεσίες, με γραφείο τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης για να βοηθήσουν τα χωριά μας. Να δούμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε σχολεία. Να έχουμε συγκοινωνίες. Να έχουμε πρόσβαση γιατρού.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί με την Ομοσπονδία που ξέρω πόσο προσπαθεί και αγωνίζεται χρόνια τώρα για τα προβλήματα των Τζουμέρκων. Θα είμαι πάντα μπροστά και αν δεν το πετύχουμε τώρα, θα προσπαθήσουμε αυτό το όραμα που έχουμε όλοι μας για την περιοχή κάποτε να το καταφέρουμε».

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Παύλος Στασινός δήλωσε «Ο κ. Ζυγούρης εξέθεσε αναλυτικά τις βασικές θέσεις του Καλλικράτη. Η διαβούλευση πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι έκθεση ιδεών. Υπάρχει κόσμος εδώ που έχει απορίες.
• Ο Καλλικράτης στοχεύει σε βιώσιμες περιφέρειες και βιώσιμους δήμους, ώστε να χτίσουμε τον νέο δήμο των Τζουμέρκων. Να δούμε ποιος είναι ο στόχος ,ποιο είναι το μέλλον των Τζουμέρκων. Να δούμε ποιοι έχουν μείνει στα χωριά μας και ποιες είναι οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται. Η γεωργία και η κτηνοτροφία φθίνουν. Η μοναδική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός και η ήπια μορφή τουρισμού. Η Ήπειρος έμεινε πίσω στην ανάπτυξη λόγω της απομόνωσης, αλλά ίσως αυτό αποδειχτεί πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη.
• Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα έχουν εξουσίες. Η πολιτική της υγείας και της παιδείας θα είναι κεντρική.
• Για να αναπτυχθεί αυτός ο ορεινός όγκος θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, ώστε να δημιουργηθεί το χιονοδρομικό κέντρο στα Τζουμέρκα, το οποίο θα δώσει ζωή στην περιοχή και στα χωριά μας θα επιστρέψει ο νέος κόσμος για να δουλέψει εδώ».

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλλογιάννης δήλωσε «Είναι μια ευχάριστη συζήτηση, μια αρχική διαβούλευση. Έχουμε ένα πολύ γενικό πλαίσιο κατευθυντήριων αρχών πάνω στο οποίο διεξάγεται η διαβούλευση. Μπορούμε να συζητήσουμε όταν θα έχουμε μια πρόταση επίσημη από την κυβέρνηση, καθώς αυτή η συζήτηση βασίζεται στην πρόταση του Ι.Τ.Α. Η κυβέρνηση αποδέχεται αυτή την πρόταση;
• Επίσης εκφράζω μια ένσταση σχετικά με το βεβιασμένο της συνένωσης των δήμων με την οποία συμφωνούμε υπό προϋποθέσεις.
• Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του ορεινού όγκου της χώρας, όπως και των νησιωτικών περιοχών της χώρας.
• Σήμερα στα Τζουμέρκα υπάρχει ένα κεκτημένο. Το εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων. Δεν εννοώ με αυτό ότι τα όρια του εθνικού Πάρκου θα πρέπει να αποτελέσουν έναν δήμο. Όμως έγινε μια δουλειά σε βάθος από ειδικούς επιστήμονες. Θα μπορούσαμε να πάρουμε από το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Έχουν ούτως ή άλλως τα Τζουμέρκα μια ταυτότητα ενιαία. Όσα στοιχεία υπάρχουν στην μελέτη του Εθνικού Πάρκου και είναι χρήσιμα για την συνένωση στα Τζουμέρκα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Είναι προφανές ότι μόλις έχουμε μια συγκεκριμένη κι ολοκληρωμένη πρόταση θα μπορέσουμε να επανέλθουμε και να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα. Ευχαριστώ θερμά».
Ο Βουλευτής Ν.Δ. Άρτας κ. Κώστας Παπασιώζος δήλωσε «Φίλοι και φίλες από εμένα θα ακούσετε κάτι το διαφορετικό. Υπηρέτησα πριν γίνω βουλευτής επί 21 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση. Δε θα μιλήσω ρομαντικά, θα πω την πραγματικότητα , γιατί έτσι την έζησα.
• Έζησα τον Καποδίστρια Ι. Δυστυχώς η πολιτεία δεν στήριξε το θεσμό. Δεν μπορούσαμε να υπηρετήσουμε τον πολίτη στις βασικές του ανάγκες. Θυμάται ο κ. Ζυγούρης ότι κάναμε τη Σ.Α.Τ.Α. τα τακτικά έσοδα. Είναι μια έκθεση ιδεών που δεν ολοκληρώθηκε γιατί όταν επί κυβερνήσεως Ν.Δ. –στην οποία ανήκω- ρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος τι θα δώσει για να στηρίξει το νέο Καποδίστρια, τότε η συζήτηση σταμάτησε.
• Η τοπική αυτοδιοίκηση είχε ζητήσει α) το 4% του Φ.Π.Α. από το 19% που θα εισέπραττε, και β) η Ε.Ν.Α.Ε. το 2% του Φ.Π.Α. από το 19%.. Ξέρετε εσείς καμιά χώρα σε αυτή την οικονομική κρίση που περνάμε να μπορεί ή να δέχεται να εκχωρήσει το 6% του Φ.Π.Α. για να λειτουργήσει αυτός ο νέος θεσμός; Σε καμιά περίπτωση. Γι’ αυτό ο κ. Παυλόπουλος έκλεισε τα χαρτιά του και σταμάτησε.
Εδώ τώρα τι συμβαίνει; Θέλοντας η σημερινή κυβέρνηση να δείξει ότι προχωράει στις μεταρρυθμίσεις προχωράει σε αυτή την έκθεση ιδεών.
• Αν εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση η περιφέρεια θα ερημώσει κατά 50 %. Ξέρετε γιατί; Ποιος θα αναλάβει το πρόβλημα του μικρού οικισμού και της μικρής κοινότητας; Ο τοπικός σύμβουλος; Εγώ ήμουν δήμαρχος. Εκχωρούσα αρμοδιότητες στον τοπικό σύμβουλο; Κι αν δεν ήταν της αρεσκείας μου κι ήταν του αντιπάλου, τότε δεν γινόταν τίποτα. Να δούμε την έγνοια της πολιτείας για το μικρό οικισμό και την κοινότητα, γιατί εδώ δεν υπάρχει.
Μιλάω σε ανθρώπους ορεινούς, εγώ ένας πεδινός και δεν θα ήθελα να καταδικάσω την περιοχή σας. Μείνετε αγαπημένοι. Αυτή η συγκέντρωση καλή ήταν, απλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της. Ο προβληματισμός σας ορθός είναι και να συνεχίσετε. Μην μπαίνετε στην λογική της διαμάχης. Διαμάχη θα έχουν οι υποψήφιοι φιλόδοξοι δήμαρχοι και λίγοι ακόμη που ίσως αλλάξουν κάποια δεδομένα και δεν θα είναι στον πολιτικό στίβο. Εσείς μείνετε αγαπημένοι, αφήστε την πολιτεία να δούμε τι προβλέπει κι εδώ είμαστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για την περιοχή σας. Ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου