Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η ημερίδα της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών για τον Καλλικράτη


Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πανηπειρώτικης Ομοσπονδίας την Τετάρτη 20-1-10 η εκδήλωση για τον «Καλλικράτη», που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, αμέσως μετά την λήξη των τριήμερων εργασιών της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι Βουλευτές του Νομού Άρτας κ.κ. Τσιρώνης Δημήτριος, Στασινός Παύλος και Παπασιώζος Κώστας και οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων κ.κ. Οικονόμου Θάνος και Καλογιάννης Σταύρος. Το παρών έδωσαν επίσης και όλοι οι δήμαρχοι των Τζουμέρκων κ.κ. Γιάννης Σεντελές (Δήμαρχος Πραμάντων), Χρήστος Χασιάκος (Δήμαρχος Αγνάντων και Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Άρτας), Οδυσσέας Δράκος (Δήμαρχος Αθαμανίας) και ο Σταύρος Γκορτζής (Δήμαρχος Τζουμέρκων), αισθητή ήταν η απουσία των δύο κοινοταρχών Μελισσουργών και Θεοδωριάνων στην εκδήλωση, εν αντιθέσει με τους Προέδρους των Αδελφοτήτων των παραπάνω Κοινοτήτων που ήταν παρόντες και έλαβαν το λόγο όπως αναλυτικά θα αναφερθούμε παρακάτω. Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Αλεξίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Βασίλης Μπεσλίκας , η πρώην βουλευτής Βίκυ Αράπη καθώς και οι περισσότεροι πρόεδροι των συλλόγων του Ορεινού όγκου των Τζουμέρκων που εδρεύουν στην Αθήνα.
Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Χρήστου Λαναρά, ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό του ως εξής « Υπάρχει έντονος προβληματισμός απ’ όλους τους συμπατριώτες μας και προκύπτουν εύλογα ποικίλα ερωτήματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την αποψινή μας συζήτηση. Θα εισακουστούν οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της για την διαμόρφωση του νέου Διοικητικού χάρτη της χώρας ή απλά η δημόσια διαβούλευση θα παραμείνει ένα απόμακρο κείμενο χωρίς ουσιαστική δυνατότητα τροποποιητικών ρυθμίσεων που θα ανατρέψουν στρεβλώσεις και προβληματικές πρακτικές του παρελθόντος; Οι 370 δήμοι που εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών από που προκύπτουν; Ερωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες ή κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς» τον λόγο πήρε ο εισηγητής κ.Ζυγούρης νομικός σύμβουλος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και αναφέρθηκε στο υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου με την ονομασία «Καλλικράτης» λέγοντας ότι πρόκειται για «έκθεση ιδεών», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Αθαμανίας και συνέχισε κάνοντας λεπτομερείς αναφορές σε όλα τα θέματα που αναφέρονται στον παραπάνω σχέδιο Νόμου.
Μετά την εισήγηση του κ. Ζυγούρη ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Κώστας Αλεξίου Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Αλεξίου δήλωσε
Πριν γίνει ακόμα ο Καποδίστριας Ι η Πανηπειρωτική είχε ενδιαφερθεί και είχε τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητά του. Υπήρχαν τότε απορίες μήπως με τις συνενώσεις χαθούν τα χωριά, μήπως …Υπήρχαν και πολιτικές παρεμβάσεις. Μήπως δημιουργηθούν και χρεοκοπημένοι δήμοι.
Εν ήδη παραβολής θα πω το ακόλουθο. Πως πορεύτηκε ο Καποδίστριας. Οι βασικές αρχές ισχύουν. Κάποτε ένας χωριανός είχε ένα επώνυμο. Τον έλεγαν Κολοτουρλιώτης, καλύτερο από το Κολοκοτρώνης. Ε, ήθελε να το αλλάξει. Έκανε λοιπόν τα χαρτιά του…. Κι ένας άλλος αντί για Καλλικρατίδης έγινε Κολοκροτίδης. Έγινε χειρότερο ακόμη. Ε, αυτούς τους προβληματισμούς έχουμε και με τον Καλλικράτη, μήπως γίνει χειρότερος απ’ τον Καποδίστρια.
Έτσι για τους παλιούς χρεοκοπημένους δήμους υπάρχει ο φόβος μήπως οδηγηθούμε σε ακόμη χειρότερους. Ας δούμε λοιπόν ποια μπορεί να είναι ορισμένα κριτήρια που θα καταστήσουν ένα δήμο βιώσιμο. Πρώτα το πληθυσμιακό, με ένα όριο 15.000 κατοίκων. Ύστερα το ανάγλυφο της χώρας. Το προβληματικότερο είναι το αναπτυξιακό. Ποιες πηγές έχει, τι μπορεί να παράγει μια περιοχή….
Καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πού πάει η υγεία ,η παιδεία και τι γίνεται με τους πόρους. Τέλος τα πολιτιστικά κοινά χαρακτηριστικά μιας περιοχής.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να διεξαχθεί η διαβούλευση και να κατατεθούν οι προτάσεις.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου